CLASS @ CHEPAHCUTECAKES

PENGUMUMAN

KELAS BAKING DAN DECO
sila ke http://CHEPAHCUTECAKES-CLASS.BLOGSPOT.COM utk detail kelas

Latest Update
https://www.facebook.com/chepah.cutecakes.5

Collaboration Work & Change Skill

Wednesday, April 22, 2009

Dah lama kak Aishah email tanya nak belajar tiers kek.... Dalam hati alamak, macam mana nak ajar orang pandai deco nih, kalau nak charge macam student fresh tak patut la pulak sebab banyak yang kak aishah dah tau, cuma nak polish aje... Pening, sebab tu lambat buat appointment... tetiba dapat idea..... Kira tukar skill aje lah... tengok kt blog kak aishah, byk gak benda yg che'pah tak tau.... Akhirnya che'pah cakap, akak bawak la kek & BC sendiri , datang belajar deco je... nanti akak ajar saya pulak....

Sambil mendeco, buat experiment, resepi mana yang ok... Yang bawah guna BC air gula, bhgn atas guna BC gula icing.....
Tengok bunga ros kak Aishah, cantik kan.... bukannya kak aishah tak pandai buat, cuma belum bertemu 'jodoh' dgn nozzle yg sesuai.... Bila cuba nozzle wilton 104 tak jadi bunganya, bila cuba nozzle 120 sekejap je dah jadi......

Kami buat kek ni santai2, sembang2....main passing dukung farihin sebab anak che'pah tu taknak duduk. Kak aishah dukung, che'pah deco, che'pah dukung, kak aishah deco....hahaha....

Sempat gak kak aishah ajar che'pah buat fancy cookies....syiok la pulak.....

Insyaallah che'pah akan ke rumah kak aishah pulak untuk belajar dgn kak aishah.....Kalau nak belajar semua ribu2 habis.... setakat nak polish skill belajar je dgn kawan2 yang sudi..... ada tak kwn2 yang sudi ajar che'pah......???

Kak tun.....oohhh...kak tun..... jom kita tukar skill.....hihihi

p/s: Kalau ada yang terkurang minta maaf ye kak....

BUTTERCREAM - AIR GULA OR GULA ICING ?
Daripada eksperimen ni kami dapati BC gula icing lembut, cantik, kilat & sesuai utk topping tapi tak sesuai utk buat bunga.
BC Gula icing pulak lebih stiff, boleh guna utk topping tapi tak selembut BC air gula, tak berkilat tapi senang buat ros....

Rasa: dua2 pun sedap ikut rasa preference masing2.....

kepada sifu2 kek mungkin boleh bagi komen BC ni.... komen kami hanya berdasarkan ekperimen hari tu... lain resepi, lain effectnya....Wallahuaklam...

8 comments:

boxhousestudio April 22, 2009  

chepah

ya bila berdua-duaan atau bersantai santai fikiran tenang apa di buat sumer menjadi

paling best boleh dukung baby...pastu boleh tukar-tukar pendapat...memang setuju idea begini...

cantek la menjadi ros tu..kengkadang kita ni takut nak mencuba...rupanya nozzle cap ayam lagi baguih ya..he he he.

chepah...memudahan bertemu jodoh ya...berharap sangat....

chomel007 April 22, 2009  

THANX CHEPAH SBB BG CLUE PASAKL NOZZLE TU...TQ SESGT..SAYA PUN X PANDAI BUAT BUNGA.LEMBIK BUNGANYA. NK TANYA CHEPAH BUAT BUNGA TU DLM NYA GUNA WAFER KE ATAU MMG SEMUANYA BC? TQ

chomel007 April 22, 2009  

chepah buat bc bunga tu mmg asyik tambah icing ke nk bg stiff?

http://chomeldverycake.blogspot.com/
chomeldvery@yahoo.com

kamalina a.k.a aimi April 22, 2009  

alahai bestnya mcm ni..tukar2 skill..kalua aku dok area KL aku nak gak buat camni...tapi tula..aku jauhla chepah... betul kata hang tu..nak pegi semua kelas, tak termampu la... (kalau aku ni duit riban2, mmg confrim pegila)... chepah...nanti citer sikit yg air gula tu.. yg style kak mis tu ke?? aku dah try hari tu tak menjadi la..BC aku lembik giler.. 2 kali buat tak jadi...nak nangis rasa...

darlingsweetheartcakes April 23, 2009  

che'pah akak nak gak belaja ngan hang tapi akak takdak skill nak tuka ni camne... huhuhu

Ummi Eyna April 24, 2009  

salam... eyna guna buttercream cam resepi biasa tu utk deco cupkek or cake yang simple jer... tapi utk rose eyna wat guna shortening + gula icing jer... eyna penah buat rose ngan buttercream tu tapi kat panas trus jatuh lembik... sedeyyyy.... so eyna rose guna shortening lak... sekadar pengalaman....

Ummi Eyna April 24, 2009  

resepi kak mis tu ok... tapi jgn taruk semua air gula tuu.. mmg lembik...

Batrisyia delights cake April 26, 2009  

hai Chepah..tksh share info..bg akak yg x brp terror nie..hehe..lebih suka guna gula icing shj..campu krimwell ngan butter..nk sodap..kenalah tambah perisa dlm cream tu..orange ke..wangi..harumm..sedap..tahan lama..sekadar bg pendpt..tQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP