CLASS @ CHEPAHCUTECAKES

PENGUMUMAN

KELAS BAKING DAN DECO
sila ke http://CHEPAHCUTECAKES-CLASS.BLOGSPOT.COM utk detail kelas

Latest Update
https://www.facebook.com/chepah.cutecakes.5

Collaboration Work & Change Skill

Wednesday, April 22, 2009

Dah lama kak Aishah email tanya nak belajar tiers kek.... Dalam hati alamak, macam mana nak ajar orang pandai deco nih, kalau nak charge macam student fresh tak patut la pulak sebab banyak yang kak aishah dah tau, cuma nak polish aje... Pening, sebab tu lambat buat appointment... tetiba dapat idea..... Kira tukar skill aje lah... tengok kt blog kak aishah, byk gak benda yg che'pah tak tau.... Akhirnya che'pah cakap, akak bawak la kek & BC sendiri , datang belajar deco je... nanti akak ajar saya pulak....

Sambil mendeco, buat experiment, resepi mana yang ok... Yang bawah guna BC air gula, bhgn atas guna BC gula icing.....
Tengok bunga ros kak Aishah, cantik kan.... bukannya kak aishah tak pandai buat, cuma belum bertemu 'jodoh' dgn nozzle yg sesuai.... Bila cuba nozzle wilton 104 tak jadi bunganya, bila cuba nozzle 120 sekejap je dah jadi......

Kami buat kek ni santai2, sembang2....main passing dukung farihin sebab anak che'pah tu taknak duduk. Kak aishah dukung, che'pah deco, che'pah dukung, kak aishah deco....hahaha....

Sempat gak kak aishah ajar che'pah buat fancy cookies....syiok la pulak.....

Insyaallah che'pah akan ke rumah kak aishah pulak untuk belajar dgn kak aishah.....Kalau nak belajar semua ribu2 habis.... setakat nak polish skill belajar je dgn kawan2 yang sudi..... ada tak kwn2 yang sudi ajar che'pah......???

Kak tun.....oohhh...kak tun..... jom kita tukar skill.....hihihi

p/s: Kalau ada yang terkurang minta maaf ye kak....

BUTTERCREAM - AIR GULA OR GULA ICING ?
Daripada eksperimen ni kami dapati BC gula icing lembut, cantik, kilat & sesuai utk topping tapi tak sesuai utk buat bunga.
BC Gula icing pulak lebih stiff, boleh guna utk topping tapi tak selembut BC air gula, tak berkilat tapi senang buat ros....

Rasa: dua2 pun sedap ikut rasa preference masing2.....

kepada sifu2 kek mungkin boleh bagi komen BC ni.... komen kami hanya berdasarkan ekperimen hari tu... lain resepi, lain effectnya....Wallahuaklam...

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About This Blog

Lorem Ipsum

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP