Wednesday, April 29, 2009

Yellow Barbie Cake

Cake ordered by Lia. TQVM


Cake: Orange Sponge cake with orange slices layering

Barbie Pink Cake

Cake ordered by Suraina from Yayasan Felda. TQVM


Monday, April 27, 2009

Fuschia Black Hantaran Cupcake

CC ordered by Irwan. He requested the art nouveau style and fuschia colour.....Haaaa???? Do some research from internet....oooo purplish pink.... hoooo.... It took 4 hours to complete the deco only....but i really really enjoyed doing this....
TQVM Irwan...


Green Silver Hantaran Cupcake


Green Hantaran Cupcake

CC ordered by Azieta. Hari2 YM sembang dgn che'pah. TQVM Eita. Harap2 Eita puas hati dgn hasilnya......

Wednesday, April 22, 2009

Collaboration Work & Change Skill

Dah lama kak Aishah email tanya nak belajar tiers kek.... Dalam hati alamak, macam mana nak ajar orang pandai deco nih, kalau nak charge macam student fresh tak patut la pulak sebab banyak yang kak aishah dah tau, cuma nak polish aje... Pening, sebab tu lambat buat appointment... tetiba dapat idea..... Kira tukar skill aje lah... tengok kt blog kak aishah, byk gak benda yg che'pah tak tau.... Akhirnya che'pah cakap, akak bawak la kek & BC sendiri , datang belajar deco je... nanti akak ajar saya pulak....

Sambil mendeco, buat experiment, resepi mana yang ok... Yang bawah guna BC air gula, bhgn atas guna BC gula icing.....
Tengok bunga ros kak Aishah, cantik kan.... bukannya kak aishah tak pandai buat, cuma belum bertemu 'jodoh' dgn nozzle yg sesuai.... Bila cuba nozzle wilton 104 tak jadi bunganya, bila cuba nozzle 120 sekejap je dah jadi......

Kami buat kek ni santai2, sembang2....main passing dukung farihin sebab anak che'pah tu taknak duduk. Kak aishah dukung, che'pah deco, che'pah dukung, kak aishah deco....hahaha....

Sempat gak kak aishah ajar che'pah buat fancy cookies....syiok la pulak.....

Insyaallah che'pah akan ke rumah kak aishah pulak untuk belajar dgn kak aishah.....Kalau nak belajar semua ribu2 habis.... setakat nak polish skill belajar je dgn kawan2 yang sudi..... ada tak kwn2 yang sudi ajar che'pah......???

Kak tun.....oohhh...kak tun..... jom kita tukar skill.....hihihi

p/s: Kalau ada yang terkurang minta maaf ye kak....

BUTTERCREAM - AIR GULA OR GULA ICING ?
Daripada eksperimen ni kami dapati BC gula icing lembut, cantik, kilat & sesuai utk topping tapi tak sesuai utk buat bunga.
BC Gula icing pulak lebih stiff, boleh guna utk topping tapi tak selembut BC air gula, tak berkilat tapi senang buat ros....

Rasa: dua2 pun sedap ikut rasa preference masing2.....

kepada sifu2 kek mungkin boleh bagi komen BC ni.... komen kami hanya berdasarkan ekperimen hari tu... lain resepi, lain effectnya....Wallahuaklam...

Tuesday, April 21, 2009

Ben 10 Fever 2

Alahai...comotnya tali omnitrix tu..tak sempat nak bega...customer dah hon depan rumah...hihi

Ben 10 Fever 1

Lepas demam bola terjangkit demam Ben 10 plak.....
Ben 10 Omnitrix


Edible Picture + Non Edible Sticker

Friday, April 17, 2009

Soccer Fever: Liverpool

CC ordered by Esha. Last year Esha ordered Liverpool cake, this year liverpool cupcake....for her beloved hubby... Big fan of Liverpool. TQVM


i tried tio highlight the birthday boy's face, but can't be seen in the picture.

Soccer Fever 1: Man U

Last Minute order, tak sempat nak buat details... kawan punya pasal terima jugak ni....
Thanks Zamz. Suka sangat dapat lukisan Man u tu......

Black Forest?
Choc sponge cake+fresh cream+Blackcherry

Wednesday, April 15, 2009

Turqoise Hantaran Cupcake


Ultraman cupcake sticker

Ultraman Sticker (non-edible)

Ultraman Sticker

Kali ni betul-betul ketandusan idea.... memang che'pah tak boleh deco hari sabtu, banyak gangguan tak boleh concentrate.....aduh.....Fresh cream pulak terlebih pukul (gara2 anak menangis....) habis jadi berlubang-lubang....camner ek... puas nak alter kek...


Esoknya tanya chef Khairy macam mana nak alter fresh cream yg byk udara tu...TQ chef
Tips:
Tambah sikit fresh cream cair dlm fresh cream yg dh siap pukul, pukul low speed, insyaallah cream akan licin semula...

Monday, April 13, 2009

Class Lily - Basic BC CC

Kelas di hadir oleh Lily. Senang nak ajar lily ni, cepat betul dia dapat walaupun tak pernah mendeko cc.

Rose & Rose bud.
Selepas beberapa kali mencuba, berjaya juga Lily buat Ros ni...
Basket Flowers & Ladybird.


Semua hasil kerja tangan Lily.
Lily pun dah buat blog, http://mencupcakes.blogspot.com

P/S: Kalau ada yang terkurang, che'pah minta halal ya.. Semoga rezki bertambah dgn cupcake ni...

Thursday, April 9, 2009

Lawyer Theme cupcake

CC ordered by Zella for her bos, Ms Kothai. Memang peramah betul zella ni, first time jumpa mcm dh kenal lama....




Zella & geng happy getting the cake.....

Wednesday, April 8, 2009

Princess Sticker Part 2

Princess Sticker


Small Edible Picture

30pc of mixed flavour cupcakes

Deco: Buttercream, Edible Picture, Cartoon Stickers

Tuesday, April 7, 2009

Princess Sticker 1

CC ordered by Izyani together with the Barbie Cake.

Tak tau la apa dah jadi dgn otak che'pah ni...... customer order kek Barbie dgn cc barbie... Cake barbie takde masalah... cc barbie....okey....jadi fikir barbie princess....bayangkan barbie pakai gaun kembang cantik2....lama2 otak ni terbayang princess...

Dengan rasa seronok, che'pah buat cc ni.... bila customer ambik, aik mana barbienya......mak.....!!!!!! Confuse sangat...... Salah konsep rupanya.....



Kepada Izyani dah dipohon beribu kemaafan..... Seharian rasa bersalah sangat2, nak buat kerja pun dah takde mood..... nasib baik izyani call dan kata dia tak kisah.... aduh....
Terima Kasih banyak2 Izyani, siap promote kat kawan2 di Yayasan Felda lagi....
Insya Allah lepas ni, che'pah akan lebih berhati2....

Monday, April 6, 2009

Barbie Cake

Barbie Cake ordered by Izyani from Yayasan Felda. TQVM



Cake: Choc Sponge with blueberry filling

Deco: Buttercream gown with fondant top

p/s: Kak Meen - Renda tu pakai nozzle Wilton 104

Friday, April 3, 2009

Ben 10: Sticker

For this design, i use stickers as cc topper together with edible image.

Sticker Ben 1o

Ready Made Edible Picture
CC ordered by Salwa from SPN. TQVM
P/S: Please take out the sticker before eat!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...